Pasen na het verlies van een dierbare

Het gevoel dat Pasen vaak oproept is het gevoel van de lente, de belofte van warmere dagen. We schilderen eieren in vrolijke kleuren en komen samen als familie om deze dagen te vieren.


Maar wat nou als er een lege stoel staat aan de vrolijk versierde tafel? Wie gaat nu de meest oorspronkelijke verstopplekken verzinnen voor de eieren nu opa dit niet meer doet? Of waar gaan we nu op de koffie nu je allerliefste tante er niet meer?


Het kan zeker voor de jongere (kinderen) fijn zijn om hier toch bij stil te staan. Maar, hoe kan je dit nou het beste aanpakken?


Laat de kinderen bijvoorbeeld een kleurplaat maken voor de persoon die er niet meer is. Want ondanks dat ze er misschien niet meer zijn betekent niet dat er geen aandacht aan geschonken mag worden. De kleurplaat kan dan bij de plek komen staan waar iemand wordt herdacht. Naast een foto, of misschien naast de urn.


Bij mooi weer zou je een wandeling kunnen maken naar de begraafplaats om de tekening daar samen neer te leggen. Je zou ook aan de tafel gewoon een bord kunnen dekken voor de dierbare die meer aan kan sluiten. Laat de kinderen dit bord dan mooi versieren. Zorg dat je wat knutselspullen in huis hebt zodat ze lekker creatief kunnen zijn.


Ook kan je je dierbare herinneren door hem of haar mee te nemen in de Paas tak. Heb je ergens nog een (kleinere) foto? Deze zou je dan in een ovale vorm kunnen uitknippen en tussen de andere stukjes kunnen hangen in de Paas tak.


Ga jij nou bij iemand op bezoek waarvan je weet dat hij of zij het nog moeilijk heeft met het verlies dat ze hebben meegemaakt? Ons advies is om vooral je hart te volgen in hoe je iemand wilt ondersteunen. Vaak durven mensen het alleen niet ter sprake te brengen. Bang om iemand aan het huilen te maken. Huilen kan ook heel fijn zijn, er komt ruimte en rust voor in de plaats. Dus dit is niet per se slecht als er tranen vloeien. Ben er voor iemand, samen is niet alleen.


Wij willen iedereen hele fijne paasdagen wensen.


Wil jij meer leren over verliessituaties? Kijk dan eens naar de trainingen die wij aanbieden op onze site.https://www.omgaan-met-verlies.nl/