tips voor de feestdagen na het verlies van een dierbare

Tips voor de kerstdagen na het verlies van een dierbare.

De kerstdagen en oud op nieuw zijn niet voor iedereen fijne dagen. Vooral tijdens deze dagen dient het verdriet na het verlies van een dierbare zich aan. Je tuigde samen altijd de boom op, of gingen jullie samen boodschappen doen voor het kerstdiner. En zo zijn er nog zoveel voorbeelden van dingen die samen kon deed met de dierbare die er dit jaar niet bij is.

Wat kan jij nou doen voor iemand die een dierbare mist tijdens deze feestdagen?

Neem actief contact met iemand op. Je kan beter niet zeggen: je kan me altijd bellen als er iets is. Want in de praktijk doen mensen dit niet. Vaak willen we de ander niet “lastig” vallen met ons verdriet. Bel iemand op, ga langs voor een praatje, maak een lekkere wandeling of ga er wat drinken (of eten). Maak echt een afspraak met iemand, want alleen zeggen “we spreken snel een keer af” zorgt zelden voor een werkelijke afspraak.

Wat kan jij in een kerstkaart zetten die je naar iemand stuur die iemand mist of dit jaar een verlies heeft geleden. Denk bijvoorbeeld ook eens aan een (echt)scheiding, verlies van een baan of verlies van gezondheid.

Benoem wat er is gebeurd in de kaart. Zeg bijvoorbeeld: ik vind het zo vervelend dat dit jaar je relatie is gestopt/ je baan is gestopt/ ziekteproces hebt doorstaan enz. En wens iemand dan in het nieuwe jaar veel zachte kracht toe.

Wanneer iemand een dierbare heeft verloren is het belangrijk om de naam van de overledene te benoemen. Want voor een nabestaande is het bijna ondragelijk wanneer de naam van zijn of haar dierbare niet meer wordt genoemd.

Kies met zorg een neutrale kaart uit. Sommige kaarten zijn ontzettende druk en vrolijk en dan lijkt het net alsof er niets aan de hand is, terwijl er bij die persoon juist wél iets aan de hand is.