De impact van scheiden

op 15 september is het weer de dag van de scheiding. Helaas stijgen het aantal scheidingen nog steeds. Bijna 40% van alle huwelijken eindigt helaas in een echtscheiding. En met een echtscheiding ontstaan er veel nieuwe dingen. Ineens woon je allen, of heb jij je kinderen veel minder vaak thuis. Waar je eerst makkelijk kon overleggen met je partner over bepaalde dingen moet je dit nu alleen doen.

Hoe pak je dit nu aan? En hoe ga je dit verlies verweven met de rest van je leven?

Neem de tijd om het verlies van de scheiding te doorvoelen. Want het kan een groot verlies zijn omdat het zoveel omvat. Het is niet “ alleen” je huwelijk dat stopt. Want vaak gaat een echtscheiding hand in hand met bijvoorbeeld vriendschappen die stoppen, je huis moet worden verkocht, verjaardagen worden apart gevierd en/of de relatie met je schoonfamilie wordt een stuk anders. Dit zijn allemaal losse verliezen met de daarbij behorende rouw.

Ga jezelf (weer) ontdekken. Want, wie ben jij nu na dit verlies? Wie ben jij nu zonder je man of vrouw? Welke dingen heb je niet gedaan omdat je partner dit niet leuk vond? Welk eten maakte je niet meer omdat je partner dit niet lustte? Ga voelen waar jouw verlangen woont en hoe dit eruit ziet. Dan kan het langzaam weer vorm krijgen

Sta het verdriet toe. Toen jullie gingen trouwen ben je er niet van uit gegaan dat dit het resultaat zou zijn: een scheiding. Het kan heel verdrietig zijn om de droom die jullie samen hadden uiteen te zien spatten. Geef dit verdriet de ruimte. Want verdriet dat niet wordt gezien kan ook niet worden doorleefd en kan zo geen plek krijgen.

Praat erover. Deel je verhaal met vrienden, familie en/of kennissen. Misschien ken jij wel andere mensen die ook een scheiding hebben meegemaakt. Misschien hebben zij ook nog hele waardevolle tips voor jou. Deel je verhaal want ook dit draagt bij aan het doorvoelen van jouw ervaring.