Boek bespreking: Ieder zijn rouw

Riet Fiddelaers verteld: Een tijd geleden ik het boek 'Ieder zijn rouw' in de bus van Ellen Dreezens. Ellen is psycholoog en ervaringsdeskundige en schreef eerder o.a.a al het 'Doorleefboek' en het Meeleefboek' die bij In de wolken werden uitgegeven. De ondertitel is Gids voor coachen bij verlies.
Ik heb het boek nog niet helemaal gelezen maar er al wel een goed indruk van. Ellen schreef een goed leesbaar en toegankelijk boek voor coaches omdat in vele gesprekken verlies, dus ook rouw, tevoorschijn komt.

Ze beschrijft wat rouw is en hoe het zich niet alleen bij de dood van een geliefde openbaart maar bij vele andere verliezen in het leven. En dat het merendeel van de mensen die rouwen normaal rouwen (dat onderzoek betreft overigens alleen rouw bij overlijden).
Dan volgen hoofdstukken over rouw bij kinderen en rouw bij jongeren. Ellen gaat ook in op het afscheid nemen en legt uit waar de grens voor de coach ligt en er doorverwezen moet worden.
Tussen de theorie en de praktijkvoorbeelden door zijn oefeningen opgenomen die de coach met zijn cliënt kan doen. Voor ervaren coaches en begeleiders komen deze vaak bekend voor omdat ze ook in andere boeken over verlies opgenomen zijn zoals de levenslijn of de secure base landkaart.
Ellen eindigt met ruimte voor groei: veerkracht ontwikkelen.
Ze schreef een praktisch boek voor coaches die nog weinig weten van rouw en hiermee een handvat krijgen.

Bestel nu