Conferenties - In de Wolken
Boeken en materialen
voor bij verliessituaties.

Conferenties

Regelmatig organiseert In de Wolken in samenwerking met het Expertisecentrum Omgaan met Verlies een (middag) conferentie over een actueel thema. De laatste informatie is altijd op beide sites te vinden.

Middagcongres: Jong en Rouw

14 november 2019 in Heeze

Onlangs verscheen het boek Een rugzak vol verdriet van Riet Fiddelaers-Jaspers een geheel herziene versie van Mijn troostende ik uit 2004. In het nieuwe boek zijn thema’s als hechting, trauma en splitsing van de psyche bij rouw opgenomen. De doelgroep is naast pubers uitgebreid met jongvolwassenen. Reden om tijdens dit middagsymposium opnieuw te kijken naar de kwetsbaarheid en kracht van rouwende jonge mensen.


Programma Symposium Jong en Rouw

13.00 uur

Inschrijving en ontvangst met koffie en thee

13.30 uur

Welkom door Riet Fiddelaers-Jaspers

13.35 uur

Een rugzak vol verdriet en wijsheid

Riet Fiddelaers-Jaspers, rouw- en traumatherapeut, auteur en opleider.

Wanneer jonge mensen met verlies te maken krijgen, is niet zozeer hun wijze van rouwen anders maar wel de omstandigheden waarin ze dat moeten doen. Ze zitten in een fase waarin ze het leven ten volle willen nemen, ze zijn nog volop in ontwikkeling en staan voor allerlei keuzemomenten waarbij ze het advies van hun ouders vaak nodig hebben.

Ze worden ineens de volwassenheid in gekatapulteerd en verliezen ook nog eens een zorgeloze tijd. Riet vertelt met behulp van (voor)beelden uit de praktijk wat jonge mensen tegenkomen in dit proces en wat ze nodig hebben.

14.25 uur

Het rouwende puberbrein

Huub Nelis is oprichter van jongerenbureau Youngworks. De afgelopen jaren adviseerde
hij veel scholen, trainde onderwijsteams en schreef verschillende boeken over o.a.
motivatie, talentontwikkeling en diversiteit op school.

Pubers zijn bezig de wereld te ontdekken en hun positie ten opzichte van ouders te bepalen. Dat maakt hen kwetsbaar voor situaties waarin hun structuur wegvalt zoals bij een verlies. Ze hebben een brein dat volop in ontwikkeling is en zitten in de meest creatieve periode van hun leven. Tegelijkertijd is het voor veel jonge mensen ook lastig om hun koers te bepalen. Wat heb je nodig als je een puberbrein hebt in een tijd vol prikkels en verleidingen, van smartphone tot Netflix? Huub Nelis deelt de nieuwste inzichten hierover, waarbij hij de link zal leggen met wat het voor het puberbrein betekent als het leven niet zo stabiel is en jonge mensen te maken krijgen met ziekte en verlies in hun directe omgeving.

15.15 uur

Koffiepauze

15.35 uur

Van zorgeloos naar zorgen voor . . .

Tanja van Roosmalen, rouw- en verliestherapeut, trainer

Jongeren en jongvolwassenen met een ernstig zieke ouder groeien niet zo zorgeloos op als hun leeftijdgenoten. Terwijl deze leeftijdgenoten minder afhankelijk worden van hun ouders voelen zij vaak dat de zieke ouder afhankelijk(er) wordt van hen. Jongeren nemen al snel een grote verantwoordelijkheid in de praktische en soms ook in de emotionele zorg op hun schouders. Dit belemmert hun vrijheid om hun eigen weg te gaan. Daarnaast is het voor jonge mensen vaak moeilijk om stil te staan bij de impact die de ziekte van hun vader of moeder op hen heeft. Tanja heeft veel ervaring met ziekte in het gezin en vertelt over deze impact en wat voor jonge mensen steunend kan zijn.

16.15 uur

Het laatste woord voor de jongvolwassenen

Enkele jonge ervaringsdeskundigen reflecteren kort op de middag. Herkennen ze zichzelf in wat er aan de orde is geweest? Willen ze nog een laatste woord meegeven aan de professionals?

16.25 -

16.30 uur

Afronding van de middag

De locatie, het Centrum voor Afscheid en Rouw te Heeze, is zowel met de auto als per openbaar vervoer goed bereikbaar. Er is beperkt parkeergelegenheid bij de locatie, ook door wegwerkzaamheden. De loopafstand vanaf het NS-station is ongeveer tien minuten. 

Doelgroep: Professionals die met jongeren werken

Deelname: Deelname aan het middagsymposium Jong en Rouw kost € 85,00 per deelnemer . Tot 15 september geldt de vroegboekkorting van € 75,00.

Aanmelden kan via www.omgaan-met-verlies.nl.

Accreditatie: Bij voldoende belangstelling voor een bepaalde accreditatie wordt deze aangevraagd.

Wilt u ook een (middag)conferentie organiseren rondom het thema verlies, voor uw klanten en (zaken)relaties? In de Wolken heeft ruime ervaring met het organiseren van evenementen en kan u hierbij helpen! Informeer naar de mogelijkheden.