WRITEjunior - In de Wolken
Boeken en materialen
voor bij verliessituaties.

WRITEjunior

Auteur: Sacha Lucassen, Saskia van der Oord
Uitgever: SWP
EAN / ISBN 9789088503504

27.50

CB: not available

Levertijd: voor 21.00 uur besteld,
dezelfde werkdag verzonden.

Samenvatting

Het aantal kinderen en adolescenten dat te maken krijgt met traumatische ervaringen is groot. Te denken valt aan een ongeluk, de dood van een familielid, mishandeling, verwaarlozing, seksueel misbruik of het getuige zijn van geweld binnen het gezin. Kinderen en adolescenten kunnen ten gevolge hiervan allerlei klachten ontwikkelen op cognitief, sociaal en emotioneel gebied. Soms zijn de klachten zo ernstig en langdurig dat er sprake is van een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). Bij PTSS is er sprake van het weer terugkomen van beelden, gevoelens en gedachten aan de gebeurtenis, het vermijden van plekken, personen en dingen die doen denken aan de gebeurtenis en verhoogde prikkelbaarheid. Het is van groot belang om kinderen en adolescenten te behandelen voor deze klachten omdat deze anders tot een langdurige en ernstige verstoring van de ontwikkeling kunnen leiden.

Sacha Lucassen heeft -gebaseerd op haar jarenlange ervaring met het behandelen van kinderen met PTSS- een behandeling ontwikkeld waarbij de kinderen het verhaal van hun traumatische ervaring opschrijven met behulp van de computer. Het is een vorm van cognitief gedragstherapeutische behandeling, een wetenschappelijk gefundeerde behandeling, en is geschikt voor zowel kinderen die eenmalig als voor kinderen die meerdere malen aan een traumatische gebeurtenis zijn blootgesteld. De belangrijkste onderdelen van de behandeling zijn exposure (kinderen de traumatische gebeurtenis laten herbeleven, maar op een manier dat ze er tegen kunnen), cognitieve herstructuring (kinderen op zon manier tegen de gebeurtenis aan laten kijken, dat hun gedachten erover veranderen) en social sharing (het delen van de ervaring met belangrijke anderen). De behandeling wordt zowel door de kinderen en jongeren als door behandelaars als niet belastend ervaren. Daarnaast is de behandeling kortdurend en blijkt uit onderzoekt effectief te zijn.

Dit protocol is een heldere leidraad voor therapeuten die met kinderen met PTSS werken, en geeft veel praktische, uitgewerkte voorbeelden. Zo zijn er specifieke secties voor kinderen die seksueel misbruikt zijn, een dierbare hebben verloren, of een ouder hebben die een psychiatrische stoornis heeft. De bijgevoegde instructie DVD laat diverse voorbeelden van deze behandeling zien, uitgevoerd en toegelicht door ervaren therapeuten. Het protocol richt zich specifiek op de praktische toepasbaarheid in de klinische praktijk.

Het protocol is wetenschappelijk onderzocht, met behulp van de Universiteit van Amsterdam en GGZ Dijk en Duin met subsidie van de Stichting Kinderpostzegels.

Reviews

Er zijn nog geen reviews

Aanverwante artikelen