Vragen van kinderen

Vragen van kinderen

Heb jij vragen over bijvoorbeeld begraven of cremeren? Dan kun je deze vraag aan In de Wolken stellen. Wij geven er zo snel mogelijk een goed uitgelegd antwoord op. De eerste vijf kinderen die ons een vraag stellen ontvangen een klein cadeautje.

Lily-Rose, 8 jaar vraagt:
waarom moeten zo'n erge dingen toch gebeuren . want mijn papa is gestorven net zoals mijn zus het zei .ik vind het erg dat zoiets kan gebeuren. ik heb sommige emails gelezen,wat erg dat dit bestaat . soms denk ik : dit kan gewoon niet . egt zooooooooooooooooooooooooooo erg .en wat moet ik doen tegen het verdriet?

In de Wolken antwoordt:
Dag Lily-rose,
Jij vraagt: wat kun je doen tegen verdriet? Verdriet heb je omdat je zoveel van je papa hebt gehouden. Verdriet is een manier om te merken dat je zoveel om hem hebt gegeven. Dat betekent niet dat verdriet fijn is maar daardoor snap je misschien beter waarom je zo verdrietig bent. Heb je al in het boekje Ík zal je nooit vergeten’ gewerkt? Het is fijn om leuke en verdrietige dingen over papa op te schrijven. Echt een boek over jouw papa!

Lilya, 7 jaar vraagt:
waarom bestaat doot toch want mijn papa is gestorven en vind ik echt niet leuk want ik heb veel verdriet en kan hij mij noch zien want hij is een sterretje aan de hemel

In de Wolken antwoordt:
Dag Lilya,
Wat stel jij een belangrijke vraag! Dat is een vraag waar grote mensen ook veel over nadenken. Als iedereen zou blijven leven en er kwamen steeds baby’tjes bij, dan werd de wereld te klein. Maar dat is nog geen antwoord op jouw vraag waarom nou juist jouw papa dood ging. Want jij kon hem natuurlijk nog niet missen. En hij blijft altijd bij je want jij vergeet hem nooit. En als je heel erg gelooft dat papa je nog kan zien, dan is dat gewoon zo.

Ieben, 9 jaar vraagt:
Hallo, mijn ouders zijn gescheiden (van toen ik 1 jaar was), onlangs verloor ik iemand die ik heel graag zag. Bij papa kreeg ik er een zusje bij en alle aandacht gaat naar haar.
Ik voel me de laatste tijd zo boos, op kindjes in de klas of in de basket ben ik heel gauw boos, ik zit op de speelplaats liever alleen. Ik huil vaak omdat ik verdrietig ben. De juf is boos op mij, in de basket mag ik de volgende match niet meespelen omdat ik boos was. Wat kan ik doen om dit beter te maken? Ik wil helemaal niet zo boos zijn.

In de Wolken antwoordt:
Boosheid is heel normaal als er veel gebeurt in je leven, vooral als die dingen niet zo leuk zijn. Misschien kun je eens kijken of je die boosheid ergens kwijt kunt, in sport, vechtsport, judo of in een training zoals Rots en Water. Ook een speltherapeut kan helpen of een haptonoom. Maar dat moet je met de grote mensen bespreken zoals je ouders. Hoop dat het lukt.

Roelie, 11 jaar vraagt:
Hallo ik ebn er weer eens Roelie.
Ik wou graag vragen aan jullie of het erg is als je na ongeveer 2 jaar nog heel erg veel om iemand huilt zoals ik?
Sommige kinderen in mijn klas vinden dat ik me een beetje aanstel dat doet me pijn.

In de Wolken antwoordt:
Dag Roelie,
Je mag best verdrietig zijn, ook al is iemand al wat langer geleden overleden. Iedereen doet het op zijn eigen manier en je stelt je vast niet aan.

Puck, 11 jaar vraagt:
Kan ik ook met andere kinderen in contact komen die hun moeder ook hebben verloren? Ik was nl 4 toe ik mijn moeder verloor.

In de Wolken antwoordt:
Beste Puck.

Op de site van www.achterderegenboog.nl is een forum over rouw en verlies voor kinderen. Daar kun je in contact komen met lotgenoten.

Roelie, 10 jaar vraagt:
Hebben jullie je ook zo gevoeld als ik toen er iemand dood ging waar je erg veel van hield ik voel me: verdrietig niet blij stesserig en soms zelfs ziek. En jullie?

In de Wolken antwoordt:
Dag Roelie,
Ook wij voelen ons helemaal niet fijn als er iemand doodgaat waar we van houden. Allerlei gevoelens komen dan naar boven zoals verdriet, pijn, vermoeid en soms zelfs boze gevoelens. Je bent dus niet de enige met deze gevoelens.

Diede, 6 jaar vraagt:
Waarom is het leuk om te leven? Waarom leven de mensen? Ik ben zo bang om dood te gaan en hoe ga ik dood, door brand of een ongeluk? Als ik dood ben, waar ga ik dan heen en dan zonder huid om mijn lichaam maar als een skelet? Kom ik dan als skelet in de hemel en hoe ziet de hemel eruit? Kom ik weer terug op de wereld als b.v. een dier?

Waar kan mijn mama meer informatie vinden over bovenstaande vragen? Is het normaal dat een kind van 6 zich met deze "zware" dingen bezig houdt?

In de Wolken antwoordt:
Dag Diede,
Jij hebt vragen en jouw mama maakt zich daar volgens mij een beetje zorgen over. Toch zijn er veel kinderen die vragen hebben zoals jij, zeker kinderen van zes en zeven jaar. Je wordt dan al wat groter en gaat je veel afvragen. Ineens lijkt de wereld zo groot en komt er veel op je af. Je mama kan misschien eens in boeken over filosoferen met kinderen lezen, daar komen deze vragen vaak in voor en ook hoe je er met kinderen over kunt praten. Hoe ziet de hemel er uit, vraag jij. Ja Diede, dat weet niemand. De hemel kun je zien als een fijne plek en dat is voor iedereen anders. Bij de een is bij God een fijne plek, een ander kind voelt zich pas prettig als er paarden zijn en een derde wil weer wat anders. Ik laat kinderen het altijd tekenen en ik heb daardoor al veel verschillende hemels gezien. Een mooi boekje is ook Hemeltjelief over een kindje dat vertelt hoe de hemel er uit ziet en een hond. Nou die hand wil hele andere dingen. Het boekje is niet meer te koop maar bij In de Wolken hebben we er nog wel een. Dus als mama dat wil hebben moet ze even mailen. Door er samen over te praten word je misschien ook minder bang. Mama kan ook nog de brochure ‘Als iemand doodgaat’ kopen daar staan ook dingen in over doodgaan, uitgelegd voor kinderen. Dus Diede, stel gerust je vragen, het kan geen kwaad.

Mara, 7 jaar vraagt:
Jouw vraag... Hoe moet je met verdriet omgaan als andere familie leden vinden dat jij er niet bij mag zijn omdat de familie relatie nu opeens erg ontkend wordt. We zijn ook niet echte familie. maar deze mensen voelden voor ons als een opa en voor mijn moeder als een vader. Kontakt met onze eigen familie hebben we door nare familie verleden even niet meer.
Mijn moeder stelt voor mij deze vraag. ik ben nog jong, net 7, maar wel erg gevoelig (hoog sensitief). Samen met mijn broer en zus, 10 en 12 jaar vind ik dit wel erg moeilijk.

In de Wolken antwoordt:
Dag Mara,
Ik snap dat je moeder deze vragen voor je stelt en ik denk dat zij er misschien nog erger mee zit dan jij. Het is gewoon verdrietig als je er niet bij mag zijn, of het nu 'echte' familie is of voelt als echte familie. En dat terwijl je ook geen contact heb met je 'echte' familie. Ik kan het natuurlijk niet oplossen omdat ik er gewoon te weinig van af weet. Voor jou is een boekje zoals Ik zal je nooit vergeten of W-auw misschien wel fijn en kun je daar samen met je moeder in werken. Zodat je af en toe toch met je gedachten bij die ander kunt zijn. Ik hoop dat dat een beetje lukt.

Roelie, 10 jaar vraagt:
Hoi ik heet Roelie en ik vroeg me af hoe komt het dat jullie zoveel weten over je wet wel doden mensen zijn ullie dokters ik wil jullie bedanken!
Heel veel groetjes Roelie!:)

In de Wolken antwoordt:
Hallo Roelie,

Nee, we zijn geen dokter. We weten niet zo veel over dode mensen maar wel veel over hoe je je kunt voelen als er iemand dood is gegaan.
We lezen heel veel boeken en proberen met deze boeken kinderen (en ook grote mensen) te helpen.

Amy, 11 jaar vraagt:
waarom bestaat kanker het mag niet bestaan.
want anders was mijn oma niet doodgegaan!
nu ben ik boos en verdrietig!

In de Wolken antwoordt:
Dag Amy,
Ik zie aan je mail dat je boos bent omdat nou net jouw oma kanker heeft gekregen. Dat snap ik ook, want je kon oma natuurlijk nog niet missen. En nu je haar mist, ben je verdrietig. Waarom kanker bestaat, dat weet ik ook niet. De dokters proberen al heel lang om mensen met kanker beter te maken en dat lukt ook steeds beter. Maar nog niet altijd en ook bij jou oma is dat niet gelukt. Heb je al in een herinneringsboek voor je oma gewerkt?

Senna, 11 jaar vraagt:
hoi ik heb een erg probleem,
(vind ik zelf dan)
ik heb mijn opa pas 3 keer in mijn hele leven gezien.
mijn vader had hem pas geleden gebelt,
hij nam op en zei : dat hij niks wouw weten van mijn vader en tante.
maar wel van mij en mijn nicht.
wat moet ik nu doen??

In de Wolken antwoordt:
Dag Senna,
Dat is inderdaad een lastig probleem. de vraag is: wil jij zelf opa zien? En wat vind je vader daarvan? Want misschien kun jij wel iets met opa afspreken maar als papa dat niet leuk vindt heb je weer een probleem. Ik zou er met papa over praten en hem vertellen wat je zelf graag wilt. Misschien vinden jullie samen een oplossing?

Roelie, 10 jaar vraagt:
als mensen dood gaan blijven ze dan bij je of gaan ze dan weg naar de hemel of de hel ?...

In de Wolken antwoordt:
Dag Roelie,
Als mensen dood gaan, dan wordt hun lichaam begraven of gecremeerd en dan zijn ze niet meer bij je. Waar ze naar toe gaan, dat ligt er aan wat je gelooft. Veel mensen geloven dat iemand die dood is naar de hemel gaat. Maar de herinneringen aan die persoon die blijven wel bij je. Je kan daar altijd in gedachten naar toe gaan en zo is die persoon toch een beetje bij je.

Amy, 10 jaar vraagt:
waarom moeten jonge mensen sterven?
(dat mag NIET!)

In de Wolken antwoordt:
Dag Amy,
Ja Amy, zo denk ik er ook over: het mag niet. En toch gebeurt het. Er is geen antwoord op het waarom, mensen gaan gewoon niet om beurten dood. Als de oudste het eerste dood zou gaan zouden we dit beter kunnen begrijpen. Het gaat er in het leven niet altijd eerlijk aan toe, zo is het leven nu eenmaal. En dat je daar boos om bent, begrijp ik. Dat gebeurt mij ook wel eens.

Isabel, 4 jaar vraagt:
Kan ik in de hemel ook eten ?
En hoe weet ik de weg in de hemel, anders weet ik niet hoe ik moet fietsen.
Wie zijn er allemaal nog meer in de hemel ?

In de Wolken antwoordt:
Dag Isabel,
Wat stel jij mooie vragen! Eigenlijk weet niemand hoe de hemel er precies uitziet. Ik denk dat de hemel de plek is waar je je fijn voelt. Dus als je je fijn voelt als er eten is dan zal dat er misschien wel zijn. En je zult er de weg niet kwijtraken daar zal voor gezorgd zijn. Ik weet niet wie er nog meer in de hemel is. Misschien mensen die je kent en die al dood zijn? In je fantasie kun jij de hemel zo maken zoals jij hem graag wilt hebben. En dan kun je er een tekening over maken. Dan kun je aan anderen laten zien hoe jouw hemel er uit ziet.

Roeli al Homsi, 9 jaar vraagt:
Mijn oma is overleden en ik kom er maar niet overheen. Kun jij mij wat tips geven dat zou heel fijn zijn.
Mijn oma is 4 maanden geleden overleden ze was toen 79. Ik heb ook al een boekje dat heet: soms moet je even huilen maar dat heeft me niet echt geholpen. Mijn oma is gecremeerd .

In de Wolken antwoordt:
Dag Roelie,
Als je heel veel om iemand geeft en die gaat dood, dan is het heel normaal dat je verdrietig bent. Misschien ben je soms ook een beetje boos dat net jouw oma dood moest gaan. We noemen dat rouwen. Rouwen en houden van iemand horen bij elkaar. Dat je het dus nog moeilijk hebt is heel normaal, het betekent gewoon dat je veel van oma hield. En vier maanden is ook maar kort. Heb je ergens een foto van oma staan waar je een bloemetje bij kunt zetten of een kaarsje? Zodat je haar niet vergeet. Over een tijdje wordt het verdriet wel minder maar het is ook heel gewoon als het er dan opeens weer even is.

Oliver, 9 jaar vraagt:
Waarom kunnen mensen dood gaan , want mijn Pappa ging dood aan kanker?

In de Wolken antwoordt:
Dag Oliver,
Weet je, alle mensen gaan een keer dood, dat heeft de natuur zo geregeld. Anders wordt het ook te vol op de wereld als er wel baby'tjes worden geboren maar geen mensen dood gaan. Sommige mensen gaan wel heel vroeg dood, net als jouw papa. Dat is eigenlijk niet eerlijk en toch gebeurt het. Jij kunt hem nog lang niet missen, dus we snappen jouw vraag heel erg goed. Maar niemand, ook wij niet, weet precies waarom sommige mensen zo jong kanker krijgen en dood gaan. Toch is het goed van jou dat je de vraag stelt.

Nova, 5 jaar vraagt:
Waarom gaat het zo in rondjes? Eerst ben je baby, dan dreumes, dan peuter, dan kleuter, dan groot mens en oma en omi. Ik wil geen oma worden, want dan ga je dood...

In de Wolken antwoordt:
Wat stel jij een mooie vraag. Over zo'n vraag moeten grote mensen ook lang nadenken.Je hebt gelijk, het leven is een soort cirkel zonder begin en einde. Zoals het ook in de natuur is. Babytjes leven eerst in mama's buik en als ze geboren worden is dat ook een soort afscheid want ze vinden het binnen in de buik ook heel fijn. Dat lijkt voor babytjes een beetje op doodgaan. Maar dan komen ze op de wereld en dan vinden ze daar hun papa en mama, soms ook broertjes en zusjes. Dan vergeten ze de buik want ze vinden het fijn in die nieuwe wereld. Meestal worden ze groot, worden zelf mama of papa en nog later oma of opa. En dan komt er weer een afscheid, net als toen ze in de buik zaten. Ze nemen afscheid van deze wereld. Voor ons is dat heel verdrietig want we willen ze nog niet missen. Maar misschien gaan ze naar een wereld die nog mooier is. De een noemt dat de hemel, de ander denkt bij de sterren of nog iets anders. Dus misschien is het niet zo verdrietig als we denken. Het hoort bij het leven.

Anne, 10 jaar vraagt:
Waarom gaan mensen dood want mijn tante gaat dood?

In de Wolken antwoordt:
Weet je Anne, het is niet fijn als mensen doodgaan en zeker niet jouw tante. Maar alles wat leeft, gaat een keer dood. Zoals de blaadjes in de lente aan de bomen komen en in de herfst bruin worden, afsterven en van de takken vallen, zo gaan ook dieren en mensen dood. Er is een mooi verhaal van de koning die niet dood wilde. Hij liet de dood vangen. Toen bleven alle mensen leven. In het begin was dat leuk maar na een paar jaar kwamen de problemen want de wereld werd te klein. Er werden namelijk wel baby’s geboren, dus de wereld werd steeds voller. Toen heeft de koning de dood maar weer vrij gelaten. Het verhaal eindigt zo: En de mensen leefden lang en stierven gelukkig. Er is ook een boek en een liedje van: De ballade van de dood. Het liedje wordt gezongen door het Klein Orkest. Misschien moet je daar eens naar luisteren. Dan snap je het een beetje. Maar het blijft verdrietig dat jouw tante doodgaat.

Suus, 3 jaar vraagt:
Mijn opa is bij de sterretjes.Kan hij mij dan altijd zien als het donker is?

In de Wolken antwoordt:
Beste Suus,

Als jouw opa bij de sterren is dan zal hij zeker regelmatig naar beneden kijken om te zien hoe het met je gaat. Hij kan je zien als het donker is, maar ook als het licht is. Sterretjes zijn er namelijk altijd, alleen kunnen wij ze niet altijd zien.

Anne, 11 jaar vraagt:
Krijgt diegene die gecremeerd word geen brandwonden tijdens het cremeren??

In de Wolken antwoordt:
Dag Anne,

Ik snap je vraag maar verbranden door crematie is heel anders dan je gewoon verbranden aan een hete kachel bijvoorbeeld. De temperatuur van een crematieoven is zo hoog, wel 1000 graden, dat het lichaam geen tijd heeft om brandwonden te krijgen. Het gaat veel sneller en is een veel schonere verbranding dan bij een kampvuur of houtvuur. Dus het ziet er ook niet zo uit als half verbrand of verkoold hout. Na een uur of anderhalf is er van het lichaam alleen nog een bergje as over en wat grovere stukken van de botten. Dat wordt fijngemalen en zo gaat de as in de asbus.