Omgaan met rouw op school

Omgaan met rouw op school.

Rouwende leerlingen, als school heb je er meer mee te maken dan je denkt. Maar hoe ga je met hen om? En wat doe je als je als school met en plotseling verlies te maken krijgt? Een hulpmiddel hierbij is het boek De Rouwende school van Riet Fiddelaers-Jaspers.
Kijk ook eens bij do's en don'ts bij het omgaan met rouwende leerlingen.

BASISONDERWIJS

Voor leerkrachten en intern begeleiders in het basisonderwijs schreef Riet Jong Verlies. Bij de individuele begeleiding van leerlingen is het werk- en herinneringsboek Ik zal je nooit vergeten zeer nuttig. Ook het Zakboekje voor kinderen wordt veel gebruikt. Daarnaast is de serie Afscheid nemen nuttig voor leerkrachten en voor kinderen de serie Zonder jou.

VOORTGEZET ONDERWIJS

Voor docenten, mentoren, leerlingbegeleiders, zorgcoƶrdinatoren en vertrouwenspersonen schreef Riet Een rugzak vol verdriet. Bij de individuele begeleiding van leerlingen zijn Wie ben ik zonder jou? en het werk- en herinneringsboek Ben je hier of ben je daar? zeer nuttig. Ook het Zakboekje voor jongeren wordt veel gebruikt. Daarnaast is de serie Afscheid nemen voor docenten nuttig en voor jongeren diverse delen van de serie Zonder jou. Voor het begeleiden van groepen leerlingen met verlieservaringen verwijzen we naar de handleiding Gedeeld verdriet.

Voor advisering bij het omgaan met rouw op school, voor lezingen, studiedagen, workshops en trainingen over dit thema verwijzen we naar de site van Expertisecentrum Omgaan met Verlies, opgericht door Riet Fiddelaers-Jaspers, expert op dit gebied. Zij heeft jarenlange ervaring in het ondersteunen van scholen bij verliessituaties. Zij schreef er vele boeken over en promoveerde op een onderzoek naar verliessituaties in scholen. Zij werkte jarenlang bij KPC Groep en schreef mee aan de website over het omgaan met calamiteiten in het onderwijs. Op deze website zijn o.a. theoretische achtergronden van verlies te vinden, voorbeelddraaiboeken, voorbeeldbrieven en lesideeƫn.
Wanneer u te maken heeft met een kind met een acuut psychotrauma dan kunt u dagelijks van 13.00 tot 14.00 uur gebruik maken van telefonische spreekuur van het Psychotraumacentrum voor kinderen en jongeren. Telefoonnummer 030 250 411. Zie ook www.psychotraumacentrum.nl (Het Landelijk Psychotraumacentrum voor Kinderen en Jongeren).

Bestel nu